Artishock Soest – live 2015

      Comments Off on Artishock Soest – live 2015
“…evengoed composities die aanschurken tegen de blues en een onweerstaanbare “groove” hebben.”
Marnix Busstra Band maakt indruk in Artishock1502MarnixBusstraBand
De band van gitarist Marnix Busstra speelde op 21 februari in Artishock repertoire van het album Sync Dreams en van het nieuwe album dat in de loop van 2015 verschijnt. Dat zelfgeschreven repertoire is nogal divers en bevat melodieuze, meditatieve stukken met een wat klassiek impressionistische benadering, maar evengoed composities die aanschurken tegen de blues en een  1502MarnixBBFrerichs1502MarnixBBDooyeweerd1502MarnixBBBast1502MarnixBBBusstra
onweerstaanbare “groove” hebben. De band leek patent te hebbenop de tergend trage, slepende slow blues. Het nummer “Good morning, let the stress begin” was daar een goed voorbeeld van. De grote ontdekking van de avond, pianist Rembrandt Frerichs, voelde zich als een vis in het “muddy water” van de blues. Als hij met spelen begint, wil je alleen maar meer en meer! In het nummer “No more headache” van na de pauze bespeelt Frerichs zijn klavier zoals het een klassiek musicus betaamt. Mooie meanderende melodielijnen van gitaar en piano raken verweven met elkaar. Contrapunt! Het was alsof Frerichs even transformeerde tot Jacques Loussier, de Franse pianist die van Bach jazz maakte zonder de klassieke muziek in diskrediet te brengen. In het openingsnummer Earth Tone, afkomstig van Sync Dreams, bracht Frerichs een sfeervol clair-obscur tot stand om vervolgens geleidelijk naar een swingende climax toe te werken. Toch lieten de andere bandleden zich geenszins onbetuigd. Busstra liet een gitaargeluid horen dat we ook bij Jan Akkerman tegenkomen. Zijn ingehouden, op de blues gebaseerde stijl viel in goede aarde. Arnold Dooyeweerd toonde aan nog steeds in de eredivisie der contrabassisten te spelen en drummer Pieter Bast blonk uit in “No more headache” en speelde een belangrijke rol in de orkestratie van de grote dynamische verschillen waarin de band grossierde. Dit alles is reden genoeg om verlangend uit te zien naar het nieuwe album. Toen het slotnummer “Down and up again” van Sync Dreams wegstierf, stond iedereen het zichtbaar jammer te vinden dat het concert ten einde was. Hoe een fraai concert wel erg abrupt zonder de zoethouder van een toegift wordt beëindigd!

Michiel van Ree

1502MarnixBusstraDe Marnix Busstra Band is opgericht in 2011 door de naamgever van de band, de Nederlandse jazzgitarist en componist Marnix Busstra. Samen met het grote pianotalent Rembrandt Frerichs, de altijd creatieve oude rot Arnold Dooyeweerd op contrabas en de immer inspirerend spelende Pieter Bast op drums vormt deze bezetting een unieke nieuwe band aan het jazzfirmament.

Uitgangspunt zijn de composities van Marnix Busstra. Hij schrijft al sinds jaar en dag al het repertoire voor de wereldwijd optredende Nederlandse formatie Buzz Bros Band (quote: ‘a band with an almost magical power’), als ook voor de band waar hij internationaal mee doorbrak, het Mike Mainieri/Marnix Busstra Quartet (quote: ‘The group you hear on this album and the compositions they play through are world-class. This is music for music’s sake and you can hear that they are coming from a deep and humble place.’).

De muzikale stijl van deze bezetting is een vervolg op de stijl van het Mike Mainieri/Marnix Busstra Quartet: lyrische, veelzijdige jazz die draait om het intieme samenspel van de vier muzikanten. De composities zijn soms melodieus en intiem, dan weer uitbundig en humoristisch, dan weer emotioneel en geladen. Ondanks de grote instrumentale vaardigheid van de muzikanten is het samenspel nooit gericht op uiterlijk technisch vertoon, maar altijd gericht op het streven naar magie in de muziek.

Het debuutalbum van de band, ‘Sync Dreams’, is gereleased bij het label BuzzMusic Records in 2013 en ontving in binnen- en buitenland fantastische recensies. Robert Stevensons schreef op mw3.com: “Sync Dreams is one of the most accomplished guitar-centric jazz CD releases of 2013.”

Bezetting: Marnix Busstra – gitaar, composities; Rembrandt Frerichs – piano; Arnold Dooyeweerd – contrabas; Pieter Bast – drums.